alexandraegerfalt.blogg.se

2013-11-22
20:45:00

Tänkvärd föreläsning om normalitet!

Att tänka och fundera är vi människor riktigt bra på, ibland tänker man kanske lite för mycket. Då menar jag att man kanske tänker så mycket att det istället vänds till oro eller något liknande.

På gårdagens eftermiddagsföreläsning som handlade om normalitet så blev det sådär att jag tänkte alldeles för mycket och verkligen funderade över vad normalitet betyder, vad är egentligen normalt?

Slår man upp webbsidan Google och skriver ordet normalitet så får man svaret:
"Normalitet är en egenskap som innebär att en variabel lever upp till en viss norm eller regel i multivariabla sammanhang, att något är typiskt".

Jo, visst handlar det om normer och hur samhället ser på saker och ting. Är man inte som man "ska vara" så klassas man som onormal. Och vem vill gå omkring och vara just onormal? Men får man då gå runt och vara sig själv? Eller får man gå runt och vara så som andra vill att man ska vara?

Hur är man om man är onormal? Jo man är av något slag avvikande från mängden. Någonting skiljer sig från någon annan. Hur är man när man är normal? Självklart mycket svårare att svara på...för vad säger att man är normal?

Många tankar finns att diskutera kring detta och jag som snart ska ut i förskolan kommer att möta barn som avviker sig från mängden. Hur hanterar man det? Självklart ska dem barnen ges samma förutsättningar som alla andra så kallade "normala" barn. Självklart finns det "fack" där man delar in människor i men man får inte dela in i grupper som normal eller onormal, men det gör vi.

Jag kan av egna erfarenheter säga att hur många gånger har inte jag sett människor på stan som jag har sagt tyst för mig själv, vad håller det där barnet på med? Hon/han kan ju inte vara helt frisk eller normal. Det händer då och då tyvärr och varför gör man då sådana iakttagelser? Jo för dem avviker från mängden, från det "normala".

 
Källa till bilden: http://yvettewilkinson2.empowernetwork.com/blog/did-you-know-that-self-education-is-just-as-important-as-formal-education/

Den här bilden är tagen från föreläsningen. Det ska då föreställa en lärare eller nått liknande längst fram och sedan står det massvis med djur uppradade med olika storlekar och funktioner. Läraren säger då att alla ska klättra upp i trädet.

Tänk om en lärare inte tänkte längre än så här. Att alla klarar av en och samma sak trots att alla djur har olika förutsättningar för att klara av det. Vissa djur klarar inte ens av det.  Till exempel guldfisken och elefanten. Att då gång på gång välja samma saker till alla, gör att de djuren som aldrig lyckas istället känner sig värdelösa och vill inte ens försöka. Här är det oerhört viktigt att som lärare eller pedagog i förskolan eller vad man än gör att man ger de som alltid misslyckas chans att också lyckas. Det är oerhört viktigt! Bilden säger mycket och gror fram många tankar och funderingar. Det är så här det ser ut i förskolan och skolan idag. Man är för dålig att se förutsättningarna hos varje enskild individ, man tittar stort och på hela gruppen istället.

Den här föreläsningen fick mig att verkligen tänka till och fundera på hur man beter sig mot andra och vilka fördomar man har om andra människor fast det innerst inne döljer sig en jättefin människa och en underbar personlighet. Utsidan ska inte få betyda något, men tyvärr blir det så, det är trots att utsidan man ser först innan man har lärt känna insidan.

Ta gärna med er dessa funderingar och fundera själv hur ni ser på ordet normalitet. Och fundera själv hur man istället kan få människor att Lyckas i livet istället för att bara trycka ner och döma dom som onormala.

Tack för den tänkvärda föreläsningen Linda på Högskolan i Gävle!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: